НачалоНовини 2021/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

20.09.2021 - Информационна среща за съхненето на поясите в Добруджа ще се проведе в ДЛС-Балчик

На 23. 09. 2021г., от 13.00 часа, на територията на ДЛС-Балчик ще се проведе среща свързана със застрашителното съхненето на голяма част от ясеновите пояси в Североизточна България. Експерти от различни институции ще Ви запознаят с резултатите от пробите, които бяха взети през последните две години, както и с набелязаните от тях мерки за справяне с проблема.

Както всички знаете, от информацията която сме подавали към Вас през последните месеци, процеса е необратим. От Института за гората към БАН, ЛЗС-Варна и РДГ-Варна смятат, че трябва да се пристъпи към незабавна реконструкция на поясите и залесяване с по-устойчиви видове. Според директорът на Института проф. Георги Георгиев причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат мерки, защото са засегнати пояси на територията на три поделения: ДЛС-Балчик, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Добрич.

По време на работната среща ще имате възможност да се запознаете със заключенията на учените и да се включите в дискусията по темата, за да могат да бъдат набелязани възможно най-адекватните мерки, които да доведат до възстановяване на така важните за Добруджа полезащитни пояси.

Очакваме всички заинтересовани малко преди 13.00 часа на паркинга на бензиностанция „Лафи“, която се намира на кръстовището на пътищата Балчик-Добрич и Варна-Дуранкулак.