НачалоНовини 2014/08Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.08.2014 - Започва ремонт на шест алеи на територията на Природен парк „Витоша”

Започва възстановяването и ремонтът на алейната мрежа в Природен парк „Витоша”. Ремонтите са част от проекта "Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на ПП „Витоша” - Фаза ІІ”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
Шест са алеите, който ще бъдат ремонтирани на територията на ПП "Витоша" с обща дължина над 20 км. Едната алея е "Златни мостове", която е с дължина 3,2 км. минава през местността "Офелите", втората алея е от х. "Кумата" тя също е кръгова, минава през местността "Конярника", х. "Звездица", х. "Еделвайс" и пак се връща на "Кумата" – 4,10 км. Третата алея е от х. "Малинка" до х."Еделвайс" – 1,8 км. Четвъртата алея е от Дендрариума до "Златни мостове" – 2,2 км, петата алея е от х. "Планинарска песен" до х."Бор" – 2,15 км и шестата алея е от местността "Яворова поляна" до с. Кладница" – 7,2 км.
Предвидените средства за строително-монтажни работи са на обща стойност 917 163 лв. Ще бъдат възстановени настилките, бордюрите, канавките, бетонните и дървени водостоци, дървените мостове и скари. Ще се изградят и подпорни стени по протежението на тези алеи.  Предвижда се монтирането на дванадесет обяснителни информационни табла, които ще насочват и информират посетителите на парка. Алеите ще бъдат ремонтирани до края на лятото.