НачалоНовини 2014/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.12.2014 - Стартира изпълнението на проект по програма LIFE + „Възстановяване и опазване на алувиални гори от хабитат *91Е0 в защитени зони по НАТУРА 2000 и моделни територии в България”

На 21.11. 2014 г. между Изпълнителна агенция по горите, като координиращ бенефициент и Регионална дирекция по горите – Пловдив, в качеството на асоцииран бенефициент, се сключи Договор за партньорство в рамките на проект по програма LIFE + „Възстановяване и опазване на алувиални гори от хабитат *91Е0 в защитени зони по НАТУРА 2000 и моделни територии в България” LIFE13 NAT/BG/000801. В проекта като съфинансираща страна участва WWF България. 

С изпълнението на проекта ще бъдат възстановени и опазени 128 дка естествени крайречни гори по поречието на р. Марица на територията на ТП ДГС „Асеновград”. Наличната хибридна тополова растителност ще бъде заменена с характерни за местообитанието видове от Черна топола (Popolus nigra), Бял Бряст (Ulmus leavis) или Полски бряст (Ulmus minor), Бяла елша (Alnus incana) или Черна елша (Alnus glutinosa), Полски ясен (Fraxinus oxycarpa), Планински ясен (Fraxinus excelsior), Летен дъб (Quercus robur) и Източен чинар (Platanus orientalis).

За изпълнението на проекта РДГ–Пловдив сключи споразумение за сътрудничество с ЮЦДП гр. Смолян, като партньор в съвместната дейност.