НачалоНовини 2015/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.04.2015 - Открита бе паметна плоча 135 години Регионална горска служба във Велико Търново

Доц. Георги Костов, зам.-министър на земеделието и храните и проф. Пенчо Пенчев, областен управител на Велико Търново откриха днес паметна плоча по повод 135-годишнината от създаването на Регионалната държавна горска служба във Велико Търново.

Инж. Николай Николов, директор на Регионална дирекция по горите – Велико Търново запозна присъстващите с горското дело, териториалния обхват на дейност на дирекцията от създаването й до наши дни. 

„Фактът, че горската служба е една от първите, създадена в освободена България е показателен“, каза доц. Костов. „Нека уважаваме професията на лесовъдите. Да се прекланяме пред това, което са ни оставили предците и завещаем на децата си гори, с които да се гордеят“, отбеляза той.

На мероприятието присъстваха инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор, инж. Красимир Каменов, заместник изпълнителен директор и директори на дирекции в ИАГ, директори на РДГ, държавни предприятия, горски и ловни стопанства, лесовъди, граждани.

В района на дейност на Северноцентрално държавно предприятие на територията на Държавно горско стопанство – Габрово бяха представени на терен извършени отгледни сечи и резултатите от тях. „Виждаме едни добре отгледани и стопанисвани гори, с които лесовъдската колегия от региона с право може да се гордее“, каза д-р инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ в ИАГ.