НачалоНовини 2015/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

29.05.2015 - Най-голямата в страната защитена територия - Парк „Странджа” може да бъде пробягана за по-малко от ден

Най-големият в страната Природен парк -  „Странджа” може да бъде прекосен за един ден от край до край. Това доказаха трима ултрамаратонци тази седмица. На 28 май точно в 5 часа беше даден старт на първия в 20-годишната история на ПП „Странджа” ултрамаратон, който стартира от с. Близнак – най-западната точка на Парка и финишира на морския бряг в гр. Ахтопол. Маратонците преминаха през с. Евренозово, с. Звездец, м. „Петрова нива”, м. „Качул”, с. Кости, с. Бродилово и  финишираха на обновения мостик в гр. Ахтопол за 13 часа. 100-километровото разстояние преминаха директорът на Парка инж. Владимир Димитров и маратонците от Бургас Петко Атанасов и Светослав Димитров. В два от участъците в пробега се включи и експертът „Биоразнообразие” в Парк „Странджа” Иван Камбуров. Трасето е изключително благоприятно за преминаване, без сериозна денивелация, пресича 6 от населените места на територията на ПП „Странджа“, преминава покрай някои от най-известните забележителности, много вековни дървета, лонгозни гори и обширни поляни. През първите 30 км се следва едно от големите странджански била до м. „Петрова нива”, след това с леки отклонения се бяга по поречието на река Велека до с. Бродилово и от там, подсичайки връх Папия се излиза над гр. Ахтопол с разкошна морска панорама. 

Първото пешеходно пресичане на територията на ПП „Странджа“ се направи по случай Европейския ден на природните паркове. Идеята е този маршрут да бъде използван и в бъдеще за организиране на ежегоден ултрамаратон в Странджа.

Тази неделя, 31 май Дирекцията на ПП „Странджа”, Община Малко Търново и Туристическо дружество „Църногорово“ организират и масов пешеходен преход до м. „Мишкова нива” и най-високия връх в българска Странджа, Голямото градище, висок 709 м н. в.  И този преход е посветен на Деня на природните паркове.

Сборният пункт ще бъде на входа на гр. Малко Търново до бензиностанция Петрол. След това с коли /желаещите да участват в прехода трябва да разполагат със собствен транспорт/ ще отидем до м. „Манастирчето” над гр. Малко Търново. В 10.30 ч. предвиждаме да тръгнем към м. „Мишкова нива” където до днес е съхранен трако-римски култов комплекс. Прехода до него и обратно до м. „Манастирчето” е 2 часа. В месността, където ще бъде изходната точка на прехода, е предвидено място за почивка и пикник.

За тези, които искат от Мишкова нива да продължат до вр. Голямото градище и да видят скалата, под която се говори, че е погребана египетската богиня-котка Бастет, ще има осигурени водачи. Прехода от м. „Манастирчето” през Мишкова нива до вр. Голямото градище и обратно е 4 часа.

Заповядайте да празнуваме заедно в Странджа. Носете си храна, вода и задължително - висок дух и настроение.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност