НачалоНовини 2015/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.07.2015 - Пазят редките птици в парк „Странджа” от токови удари

Над 83 специални предпазители бяха поставени по стълбове от електропреносната мрежа за около година на територията на природен парк „Странджа”. С тях се ограничава възможността редки птици да станат жертва на къси съединения. Целта е бъде опазена популацията на дневни грабливи и щъркеловидни птици в парка. Съоръженията са монтирани в района на Малко Търново. Предстои да бъдат поставени още 67 такива в землището на Ахтопол и така предпазителите ще станат общо 150. 

По Българското черноморско крайбрежие прилежащо към природен парк „Странджа” преминава Източноевропейския миграционен път на птиците Via Pontica – втори по големина в Европа. Екипи от специалисти направиха теренни проучвания и определиха по различни методи кои точно електрически стълбове са предпочитани от мигрантите за почивка и се явяват рискови за тях. Разклонения на Via Pontica има и над вътрешните части на природен парк „Странджа”. Голям дял от мигриращите видове са представители на дневните грабливи птици, както и на щъркелоподобните. Тези видове птици са защитени и подлежат на опазване, съгласно Закона за биологичното разнообразие и редица международни споразумения, които България е ратифицирала. 

От 2010 г. до сега, около 80 бели щъркели, един неопределен орел - вероятно малък креслив орел, 5 сиви чапли и 10 дребни дъждосвирцоподобни птици са загинали от директен сблъсък с проводниците на мрежата. След поставянето на всички 150 броя изолационни съоръжения върху най-рисковите за птиците стълбове от електропреносната мрежа на парковата територия, броят на жертвите сред представителите на орнитофауната в защитената територия ще бъде ограничен до мининум.

В България има 37 соколоподобни птици, 9 вида нощни грабливи птици, 2 вида щъркели и два вида пеликани. Тези видове са с висок риск от инциденти по отношение на електропреносната мрежа.

Монтажът на съоръженията са част от дейностите по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа” по ОП „Околна среда 2007 – 2013”.