НачалоНовини 2015/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.07.2015 - Лесовъди обсъждат промените в Закона за горите

Поредица от дискусии за промените в Закона за горите започнаха ръководството и експерти от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

„Кампанията се провежда от няколко месеца, в цялата страна, а целта е да се срещнем с всички лесовъди по места. Започнахме от най-интересните райони по отношение на стопанисването на горите - това е Северна България. Тръгнахме от Ловеч, Велико Търново, днес сме в Шумен, утре ще бъдем във Варна и ще продължим тези срещи”, каза зам. изпълнителният директор на ИАГ инж. Красимир Каменов.  По думите му основният мотив за провеждането им е да се види на място какви са проблемите при стопанисването на горите, а и хората да се запознаят с цялостната промяна на нормативната уредба. 

В обсъжданията участват служителите от Регионалните дирекция по горите, лесовъди на частна практика и собственици на фирми за дърводобив и дървопреработване. 

 

“С промените в Закона за горите преследваме две основни цели. Първата е да завишим изискванията към изпълнителите на дейности в масивите и в същото време да се пресекат незаконните практики”, допълни на срещата в Шумен д-р инж. Ценко Ценов, директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ при ИАГ. 

 

Измененията в закона водят до промяна на почти всички наредби, подготвена е и изцяло нова наредба за инвентаризация и планиране в горските територии. Основните промени са свързани с въвеждане на видеонаблюдение в цеховете за преработка на дървесина и складовете. Записите ще остават в собственика и само, когато има съмнения за злоупотреба, тогава агенцията ще ги изисква, припомнят експертите. Новост е и това, че всички транспортни средства, които превозват дървесина ще бъдат снабдени с джи пи ес устройства. Въвеждат се също електронни превозни билети, които ще бъдат онлайн и ще се наблюдават от ИАГ. Амбицията е до октомври системата да заработи.законът въвежда по-големи санкции и отнемане на регистрацията на лицензираните лесовъди и това завишава персоналната отговорност на хората, които ще работят, а и на фирмите, извършващи дейност в горите. Новите промени ще ограничат сечите, ще се намали риска от нарушаване на екологичната среда, ще се приложат мерки, които ще предпазват терените от ерозиране и по този начин ще намали опасността от забавяне развитието на гората. За всеки регион ще има Областен план за развитие на горите, предвижда новата нормативна уредба. Той ще се изготвя след обсъждание по общини и така цялото общество ще бъде включено в процесите на планиране в горите, разясниха експертите.