НачалоНовини 2015/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

24.07.2015 - Проект „Горите на орела“ повишава капацитета за прилагане на „Заарландския метод“

В периода 22-24.07.2015 г. в териториалния обхват на действие на ТП „ДГС Царево“ се проведе обучение, свързано с определяне на подходящи насаждения за прилагане на т. нар. „Заарландски метод” за извеждане на сечи за индивидуално производство на висококачествена дървесина. В мероприятието взеха участие представители на ИАГ, РДГ Бургас, РИОСВ Бургас, Общинско горско предприятие Харманли, ДГС Царево, ДГС Граматиково, ДПП Странджа и на „Агролеспроект“ ЕООД – екипът, отговарящ за текущата инвентаризация на стопанството домакин.

При откриване на обучението инж. Николай Василев – гл. експерт „Стратегическо планиране, проекти, мониторинг и отчети“ в Дирекция „Проекти и международни дейности“, ИАГ запозна накратко присъстващите с програмата и проект „Горите на орела“, целите на обучението, в т.ч. последващото практическо прилагане за избор на подходящи насаждения по време на инвентаризацията, и очакваните резултати от неговото провеждане. Лектор на обучението бе гл. ас. Мартин Борисов от Лесотехнически университет, който през първия ден запозна участниците с теоретичната основа на метода, изборът на подходящи насаждения, фазите на възникване, диференциация, натрупване и главно ползване, начините на тяхното прилагане чрез съответните лесовъдски намеси и т.н. По време на теренната работа през втория и третия ден на мероприятието бяха нагледно представени лесовъдските намеси във фазата на възникване/диференциация (инструменти, методи, критерии за избор на дървета „опции“ и дървета „конкуренти“) и във фазата на дименсиониране (избор на дървета на бъдещето, дървета конкуренти, кастрене на дървета на бъдещето, технология на мероприятието). Всички участници се съгласиха с потенциала на представения метод и нуждата от по-голямо прилагане в лесовъдската практика.

С любезното съдействие на ДГС Царево, в рамките на изпълнението на проекта, през следващите две седмици е планирано провеждането на още две обучения, свързани с определяне на горите във фаза на старост и върху методиката за инвентаризация на лечебните растения с лектори съответно от Института за гората и Института по биоразнообразие и екосистеми изследвания към БАН.

 
Документи