НачалоНовини 2015/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

08.05.2015 - Открива се празника на Зелениката в ПП „Странджа“

От утре, 9 май 2015 г., се открива 12-то издание на Фестивала на зелениката в Природен парк “Странджа”. Всяка година през месец май (периода на цъфтеж на странджанската зеленика), в различни селища от територията на природтния парк се провежда празника. Тазгодишното издание на фестивала съпадава и с 20-тата юбилейна годишнина на парка.  Той ще продължи до 10 май 2015 г., в местността  „Св. Илия“ край село Визица, Община Малко Търново.

През първия ден организаторите обещават приключения за вкуса, духа и находчивостта. Посетителите могат да опитат странджански зелник, странджански боб и други традиционни продукти от района, като пчелен мед, ръчни изделия, ястия и напитки. За посетителите се организират и  приключения за здрави крака и странджански инат, които включват надиграване под звуците на местна музика, туристически маршрути, планински маратон, велоизпитания, „въжен тролей” за малки и пораснали деца. Програмата предвижда залесяване на юбилейна горичка по случай 20 години Природен парк „Странджа“ от редки видове дървета и храсти, произведени в специализирания разсадник в м. Качул. 

На втория ден любителите на планината ще могат да посрещнат изгрева  и разпознаят  птичите песни с водач интерпретатор в местността Св. Илия. Предвидено е и тържествено откриване на интерпретативен маршрут „Хищници”, село Заберново. Посетителите на този маршрут ще имат възможността да се запознаят с над 20 вида животни с помощта на интерпретатор. На обособените 14 информационни точки, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, има изградени техни макети в реални размери. „В царството на зелениката“ ще ви отведе и друг образователен маршрут, с. Кондолово. 

Заповядайте на празника, очакваме Ви утре от 10:00 часа на поляните в м. "Св. пророк Илия" до с. Визица.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност