НачалоНовини 2015/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

15.05.2015 - Инж. Тони Кръстев се срещна с представители на Асоциацията на турските лесовъди

Сътрудничеството между България и Турция в областта на горското стопанство да бъде доразвито и задълбочено за постигане на още по-добро единство в борбата за опазване на природата и ефективното опазване и развитие на горите и горския сектор  За това се договориха изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Тони Кръстев и председателя на Асоциацията на турските инженер лесовъди – Али Кючюкайдън.

„Лесовъдите, независимо от националността имаме едни и същи цели, затова е много важно да се координира работата между страните и отговорните администрации за горите и горското стопанство. Убеден съм, че процесът на представяне на общи политики, позиции, обмен на информация е предпоставка за намирането на правилните решения за много общи въпроси и проблеми”, каза инж. Тони Кръстев. 

Той запозна присъстващите със структурата на българската агенция по горите и принципите на стопанисване, ползване и контрола в горските територии. От турска страна бе проявен интерес към  стопанисването, упражняването на контрол и концентрацията на нарушения в горите в зависимост от собствеността им.  „Нарушения се срещат навсякъде - в държавни горски територии, общински гори, но най-масовите бракониерски прояви са около малки населени места. Опазването на горите е проблемно и в малките частни имоти, особено и заради факта, че повечето от собствениците не живеят там, където са горите им.”, подчерта инж. Тони Кръстев. „Има частни горски кооперации, например в Родопите, където горите се стопанисват много добре. Същото може да се каже и за някои общински гори. Но съществуват и обратните примери”, допълни той.

По време на срещата се дискутира опитът на страна ни в лова и стопанисването на дивеча. Представителите на двете държави обмениха информация за практиката с цел превенция от  бракониерски прояви.

От своя страна Али Кючюкайдън заяви, че сътрудничеството в областта на горското  стопанство ще повлияе положително върху развитието на отрасъла и в двете страни. По думите му, лесовъдството е ценност, която се подкрепя в цял свят и подобни срещи са от изключителна важност.    

Посещението на петчленната турска делегация е продължение на успешно приключилия проект „Странджа/Йълдъз е планина без пожари”, осъществен по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция.